Nuffnang Ads

Sunday, 15 June 2014

::merempat::

Selamat hari Isnin..harini bersiaran di ofis tumpangan..ofis kite terbakar hari jumaat lepas..sedih..ni tak tau nak buat ape..takde kerja pun..pc semua kat ofis lama lagi..Harap-harap semua ok la..dahla tak sempat nak back up dalam external..huhuhuhu T_T
Ok nanti kite cerita hari kejadian ok..pagi tadi turun awal sikit daripada biasa sebab husben kena hantar saya dulu pastu patah balik masuk ofis dia pulak...nasib la husben nak hantar..kalau tak menangis la saya sorang-sorang..yang husben ni pun satu tak nak sangat bagi saya amik lesen..kononnya nanti saya panjang langkah..biar dia je drive..nak pergi mana-mana biar bersama..hmmm sedih kot..nanti kalau emergency macamana..T_T
Ok berbalik pada topik tadi..turun pukul 7.20..nasib baik sempat sampai ofis dan husben sempat punch in..takde la jauh sangat..cuma ke depan sikit..depan klcc..boleh la nak cuci mata cross je jalan..tapi sempat ke?? Hari jumaat sempat la kot..ok tunggu hari jumaat nanti..cuci la akaun saya..
Balik nanti tunggu husben datang ambik..lambat la sikit daripada biasa...huhuhu..kalau hujan masak la...rindu ofis lama..tetiba kena pindah ni sangat tidak menyeronokkan..dah macam kat tempat kerja baru pulak..nak makan solat memang terkejar-kejar..kalau dulu releks je solat kt bilik wuduk pun kat dalam tu je...ni adehhhh..tetiba skema..
Esok tak taulah apa nasibnya..camni la hingga 6 bulan atau kurang atau lebih...harapnya dapat pindah balik la..sayang kot...
Ni gambar kt ofis yang terbakar tuari. Ni kat bahagian tepi..cantik kan ofis iolls..buat fotoshoot wedding cantik gak background ni..kawan husben ada gak buat fotoshoot pengantin kat sini..

Ni budak pengacau..nasib tak baut perangai..behave la jugak..main sendiri je tak kacau mama..muahmuah

Siblings..eh daughter :p

Monday, 2 June 2014

::Cheese Tart::

Jom gebu bersama!!!



Ni pic snap hari Isnin..datang ofis terawal lagi 20 min nak pukul 8 so singgah desa pandan tapau roti canai..tamak ok beli 2 keping sekali makan sekeping dah kembang tekak..kalau roti canai keramat 2 keping boleh habis..sedap woooo..hahahaha..

Jejak je kaki dalam ofis ade akak tu tengah makan cheese tart...uwaaaa mana dia beli..kat bakery ke..tanya dalam hati je lah..sekali dah simpan barang, beg apa semua..saya pun bagitau akak tu..kak, nak pergi kantin kejap..oh ye kat kantin ada cheese tart 3.50 (saya dengar akak tu cakap) confident jer..sekali pergi kantin pak cik tu cakap rm1.50 sen sahaja...wahhhhh manyak murah..ni cheese tart yang jenis besar punya tau..bukan yang kecik comel tu..pernah la beli kawan jual rm1 tau yang kecik comel tu..huwaaaaaa...masa tu order 50biji so rm50 la..takpelah tolong business kawan-kawan..tapi pelik yang ni boleh pulak dia jual murah gilerrr..kat bakery pun mau nak dekat rm3 kot sebiji..

Saya beli 4 biji jer..penuh la 1 polistren..haaaa besar jugak kan..pastu terus makan kau...makkk sedapnya dengan cheese tak kedekut..melimpah ruah..banyak gilerrr cheese dia..ya allah..syurganyaaaa...huhuhuhu

Ingat nak simpan untuk anak dara la 2 biji..hahahaha sorry kak mya semua mama ngap tanpa rasa bersalah.. T_T 

Balik rumah kak mya belek handphone mama...uwaaaaaaaaaaaaaaa

Ayat kak mya berbunyi begini "mama, damia tengok ada gambar makanan dalam handphone mama"

"ha? gambar makanan? emmm...oooo tu kawan mama hantar..esok kalau ada kat ofis mama beli yer..

Tadi pergi kantin ade lagi...memang rezeki kak mya la kan..mama terus borong semua..ada 7 biji je..ok la kan..lagipun besar...weeeee tak sabar nak tunjuk kat kak mya..mesti dia sukaaaaaa...mana anak tak membesar bagai johan..kalau dah mama kaki makan..opsssss takpe makan selagi berselera..nanti takde selera nak makan..tengok je lah..

Kalau yang nak cuba buat sendiri boleh tengok di link ini http://www.azlitamasammanis.com/2011/07/bluberry-cheese-tart-dan-step-by-step.html
Step by step tuan punya blog ajar disitu..mintak maaf saya bagi link tuan blog kat sini sebab dok browse resepi cheese tart sekali terjumpa..bagusnyaaaa orang tak lokek ilmu..semoga bertambah rezeki.. ^_^

::Klcc park::

Ni cerita pagi Ahad..kak mya ajak berjalan dari hari Sabtu..tapi sabtu tu saye malas nak bersiap..terasa ingin memerap di rumah sepanjang hari..disebabkan hujan, makin malas la..baik mendobi, kemas rumah, masak, makan dan TIDUR..hahaha yang last tu sebenarnya..capital letter disitu untuk menegaskan betapa syoknya..sapa setuju angkat tangan!! ok dah dah dah..bau mashammmm sampai sini kang.. :p

Sambung balik cerita..pagi ahad tu mandikan kak mya dan delisha..sekali kak mya buat kolam renang dalam bilik air...huwaaaaa dia tutup lubang dengan baldi, ditadahnya air penuh bertakung pastu berkuak dalam tu..bilik air dah la bersih sangat..aduhhhh anak..sekali husband bisik jom pergi taman kat klcc tu..ape?? ok sangat la tu pergi situ..sebab kak mya ni paling tak tau nak pergi mana karang balik-balik disebutnya JJ..kang poket mama yang rabak pergi JJ...asyik shopping jer...huwaaaaaaaa

Okla idea papa bawak pergi mandi-mandi...nak tunggu pergi PD lagi 3 minggu..lamanya kemahin..ok gerak agak lewat dalam pukul 11.30 baru sampai sana..orang dah ramai jugak..tengah ambik gambar sekali ada pulak brader tu peramah sangat pergi tanya baru sampai ke? Saye pun iyekan je lah..sekali beria pulak dia borak..husben tengah layankan anak-anak..pastu elok pulak wifey dia datang dan sengih-sengih..jeles la tue...hello kite tak ngurat husben awak ok..husben kite lagi hand--some! hahahaha...
Maaf husben tapi memang hand--some kat mata saya...mata orang lain tak kira ok...mihmihmih



Delisha punya swimming suit dah beli tapi terbesar pulak..rasanya dah beli saiz s..nampak macam kecik..huhuhuhu..nak kena cari lagikk T_T



Bukan main suka dua orang ni..







Cantik kan view sini..ni guna kamera handphone je pun..nak kena beli kamera jugak la camni..huhuhuhu


see..mama pun macam nak berenang same... T_T





**Sorry yer pic ni satu angle je sebab kite jaga beg barang-barang..sebab tu la berdiri situ je pacak dari awal sampai habis..ada la duduk kejap kat bangku tepi tu..huhuhu


Lepas habis mandi terus pergi playground sebab tak nak bagi adik masuk dalam air lagi..





Ni pic on da way ke sana..pantang nampak tasbih nak pegang pastu masuk molot..Grrrrrr


Sesudah mandi manda..keletihan budak berdua ni..terus tidur dengan nyenyaknya..adik apasal tidur pun muka berkerut tu

Sunday, 1 June 2014

::kegigihan delisha qaisara::











Ni budak sekarang makan nak sendiri suap..dah kakak-kakak sangat dah yer..tapi awak belum lagi nak dapat adik okay! Tak puas lagi bagi kasih sayang kat baby busyuk yang kecik molek ni..
Kejap je dah besar anak mama...huwaaaaa..mama rindu adik masa baby..rindu bau baby...wangi gilosss..kalaulah ada gadget berteknologi yang boleh bikin video dan simpan bau..memang mama takkan lepaskan peluang memiliki gadget itu.. 

Sejak lepas baik demam selera makan delisha lain macam..bagi ape semua dibedal..memang tak tolak punya..kat rumah memang kena simpan stok cheese, yogurt, biskut-biskut baby, jajan kakak harusla kena ada..yang tu wajib..haritu dok kemas laci terjumpa stok coklat cadbury..yang jenis macam gula-gula tu..terus buang dalam tong sampah..sekali kak mya nampak..dimarahnya kite..aduhhh...dah menggelabah nak explain kat budak umur 6 tahun..Nasib boleh terima..

Aritu pasal dye rambut..ni isu makanan pulak..nasib la budak sekarang advance..explain dan diorang boleh terima dan faham kenapa tak boleh..besar tanggungjawab mama papa ni..nak mendidik anak bukan senang hoiii..

Eh termelalut pulak..haritu delisha muntah dan cherry berry..satu ape semua dia taknak makan..pastu malam menangis sebab perut kembung. Perut kembung sebab sakit gusi..gigi geraham dah nampak putih-putih kat gusi..sakit tu la kot..tu yang sampai tak mau makan..bagi gripe water, sapu minyak yu yi, sapu minyak gamat semua tak jalan..so mama bercuti la menjaga delisha..tu pun masih ada yang kurang faham..kalau korang kat tempat saye, anak darah daging korang sakit rasa-rasa korang nak biar tak dia tinggal kat nursery??menangis belum tentu cikgu nak pujuk belai macam ibu sendiri kan??? paling tak pun kena pelempang, libas or macam tebar roti canai..ade jugak mulut longkang pertikai kenapa saya mc jaga anak??anak yang sakit bukan saya yang sakit??Kebetulan pulak masa tu memang saya kena jugak cherry berry sama macam delisha..siap muntah lagi..boleh bangun pukul 4 pagi termuntah..mula tu dah ingat eh ada ape-ape ke? kenape saya muntah??pastu siap demam..dahla sendiri demam pastu kena jaga orang demam lagi! korang agak-agak lalu tak nak pergi ofis??memang tak la kan..takpe harini hari saya..esok lusa persiapkan dirimu..kena kat batang hidung sendiri baru kau insaf! tolongla..saya tak perlu pun nak berbaik dengan orang yang macam ni..ingat orang sesuka hati je nak cuti nak el nak mc..please la..dah lama pendam pun ni..meletup jugak!

Opsss!! termelalut lagi..ok ni betul-betul...delisha masa demam tak nak makan ape..lepas baik tetibe semua dia nak makan..yang pedas orang tak kasi pun dia nak try..hamboiii selera sangat..elok la pun kan..ada sikit zat..ni macam tak cukup zat..beli vitamin yang ada liasin pun dia tak nak telan..yang jenis gula-gula..sudahnya tersadai..takkan nak bagi kakak pulak kan..makin kembang setaman karang pipi kakak..dah la dengan susu botol tak berapa nak..ada sekali tu saje mensaiko delisha..tunjuk dia video kitten tengah menyusu guna botol..baru dia nak..bila sebut je susu or bagi kat tangan disambutnya..tapi takde la banyak pun dia minum..sikit je tapi ok la daripada tak nak langsung..pagi tadi kakak pun turut sekali menyokong adik minum susu..baru nampak adik minum bersungguh..husben buat 3oz je kot..sikit lagi nak licin adik minum..lega mama tengok camtu..sebelum ke taska sempat lagi minum susu badan..nasib susu ada je walaupun tak banyak..maklumla mama kamu ni rajin minum supplement..beli rajin..sudahnya semua tersadai..huhuhuhu

Pagi tadi nak hantar pergi taska adik peluk je mama..pura-pura macam mengantuk..politik di situ yer..pandai adik ni..kalau korang yang ada jiwa keibuan agak-agak cair tak bila anak sendiri buat macam tu?? tok sah nak cakap anak sendiri la..walaupun anak susuan or anak angkat yang korang sayang giler..korang mesti tak sanggup nak lepaskan..tadi pun menahan air mata je..sorry mama tak boleh nak jaga adik..mama kerja..adik kena jugak tinggal kat taska..nasib la tak demam tak meragam..kalau tak memang la risau..sayang anak ok! Penat saya mengandung..sakit perut saya kena toreh..apa pun semua tu rezeki..alhamdulillah..

Oklah..kite dah penat membebel ntah ape-ape takde faedah..nanti kite cerita lagi..banyak story pending ni..TUNGGUUUUUU...hahahaha mak cik perasan sendiri..mak cik tulis mak cik baca..ok kan??
---caucincau---

Thursday, 29 May 2014

::Sports Day and Teacher's Day TIB 2014::



Lagi cerita berhabuk.. 16 Mei haritu tadika kak mya ada buat hari sukan dan sambutan hari guru..kali ni tak meriah sangat sebab hujan turun awal pagi..padang penuh air bertakung..kitorang sampai sebelum pukul 8 tunggu sampai pukul 9 lebih baru start semua aktiviti. Tu pun gigih cikgu-cikgu dok serap air dengan surat khabar lama..kesian pulak nasib tak baik hujan..tapi alhamdulillah..semuanya tamat dengan jayanya..walaupun ada la 2,3 orang budak yang dah start mengamuk dan meraung..maybe sebab lapar kot..ye lah dah pukul 10 kot masa tu tak makan lagi..penyampaian hadiah lagi..sekali lagi kak mya berjaya dapat no.1 dalam kelas..hikhik kelas ada 8 orang student je pun..memang la boleh nak challenge..cuba kalau ramai lagi..susah la sikit kot..

Tengok tu kak Mya paling besar ok antara semua student...menakutkan la kak mya ni..awat la membesaq bagai johan sangat nak oiii..harap-harap bila start sekolah nanti kurus la kak mya..kesian nanti kena ejek..ok lah tak larat nak melalut..gambar pun tak ambik banyak sangat..sebab mama pegang handbag bergerak..adik la tu..kang lepas habis berkubang dalam lumpur..









Ini tekong tarik tali semua parents takut dan dah boleh agak sapa yang menang. Hahaha..cayalah kak mya! ^_^


Adik pun menyibuk je..






Hadiah yang kak mya dapat..tahun lepas pun dapat buku..ok la kan daripada yang bukan-bukan..


Report kad kak mya..sempoi habis..bagus jugak kertas-kertas exam semua mama boleh simpan buat kenangan..nanti kak mya besar mama nak tunjuk kat awak..hihihi..

Tuesday, 27 May 2014

::pulut mangga harum manis::


Tadaaaa...mengidam sangat nak makan pulut mangga..lalu merajinkan dan menggigihkan diri buat sendiri..aritu suruh husben beli pulut mangga kat kedai kelantan kot..tapi pulutnya keras kejung dengan lerai xletak santan langsung..erkkk putus semangat nak makan pulut mangga..ni gara-gara seorang kawan mengepost status di wechat pasal pulut mangga..terus termengidam..bukan mengidam ade baby..mengidam galokk gatai aje..serius teringat makan pulut mangga dekat Restoran Wan Thai Langkawi..sedap gilosss nak mampssss..huwaaaaa bila la leh pergi langkawi nak makan pulut mangga kat situ..hahahahaha..nafsu makan yang sangat kejam! 

Buat sendiri takde la sedap mane pun..manga je harum manis tapi tak berape manis disitu..Ape pun yang penting puas dan tak mengidam lagikkk..hahahaha..ikut nafsu gini la jadiknye.. T_T

Resepi google aje resepi paling senang dan guna sukatan paling mudah dan simple..


Mangga ni guna mangga Harum Manis..kirim dekat kawan mengidam..mintak tolong kawan belikan..hikhikhik..dapat jugak tapi tak tau la yang original ke tiruan ni..tak sedap mana pun sangat..harga sekilo rm23..saya beli 2 kilo dapat la 6 biji..ha kau..mengidam punya pasal..sekali lagi bukan mengidam preggy yer..ni mengidam mengada..husben pun layankan je wifey yang sewel sikit ni...hahahaha..just joke ok! tak sewel pun :p 


Ni peram selama seminggu sampai kulit naik bintik-bintik hitam..tapi...manis sangat tu takdela..manis-manis buah je..ok la kalau makan camtu je sedap je..tapi still tak puas hati betulke ni mangga harum manis yang dikecohkan tu..sebab dulu mak memang ada tanam sepokok tapi warna hijau..masaknya pun hijau dan isi kuning sangat nak ke oren..tapi sekali makan memangla sangat harum dan sangat manis..kena la dengan namanya tu..tapi ni kirim kat orang confius betul ke tidakkk..hentam sajalah..huhuhu